Κλινικό έργο

Η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εγκαταστάθηκε στο Π.Γ.Ν.Λάρισας και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Στο διάστημα αυτό οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν οι Μονάδες-Ιατρεία της Ανδρολογίας (Υπογονιμότητας και Σεξουαλικής δυσλειτουργίας),  Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Μεταβολικού ελέγχου λιθίασης, Υπερήχων-Προστάτη, Παιδοουρολογίας, Ουροδυναμικής-Νευροουρολογίας - Γυναικολογικής Ουρολογίας και Ουρολογικής Ογκολογίας.

Η Ουρολογική Κλινική στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς σε όλα τα πεδία της σύγχρονης Ουρολογίας. Σήμερα, στην Κλινική εκτελείται όλο το φάσμα των ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων της σύγχρονης Ουρολογίας και της Ενδοουρολογίας του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (Ουρητηροσκοπήσεις /Διαδερμικές επεμβάσεις/  χρήση Laser για κατακερματισμό των λίθων) και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (χρήση διπολικής διαθερμίας TURIS για τη διουρηθρική αντιμετώπιση των παθήσεων της ουροδόχου κύστης και του προστάτη).

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ουρολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ογκολογική κλινική , έχει αναπτύξει συνεργασία με το Ουρολογικό Τμήμα του Ογκολογικού Κέντρου MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής έχει αναπτυχθεί στην Κλινική μας, το πρώτο στην Ελλάδα, Κέντρο Οπισθοπεριτοναϊκών Λεμφαδενικών Καθαρισμών με παραπομπές ασθενών απο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο Οπισθοπεριτοναϊκός Λεμφαδενικός Καθαρισμός είναι επέμβαση ίασης για ασθενείς πάσχοντες από Καρκίνο του Όρχεως.

Από τις αρχές του 2013 ξεκίνησε η εφαρμογή των λαπαροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών για παθήσεις του ουροποιογεννητικού.

Από το 2013 εφαρμόζονται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση μικρών νεφρικών όγκων. Χρησιμοποιείται η τεχνική των ραδιοσυχνοτήτων για την καταστροφή (ablation) και την εκτομή (excision) των μικρών νεφρικών όγκων.  Με την τεχνική της εκτομής γίνεται η εκτομή του νεφρικού όγκου χωρίς τη διακοπή της αιματικής κυκλοφορίας στο νεφρό. Εφαρμόστηκε για 1η φορά στην Ελλάδα από την κλινική μας.

 Ακολουθώντας τον εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης της επιστημονικής γνώσης, η Ουρολογική Κλινική συμμετέχει σε μεγάλες, πολυκεντρικές, ερευνητικές και κλινικές μελέτες επιδεικνύοντας σημαντικό επιστημονικό έργο.