Τμήματα - Ειδικά Ιατρεία - Εργαστήρια

Δείτε παρακάτω πληροφορίες για όλα τα τμήματα και τα ειδικά ιατρεία της κλινικής μας.

Υπογονιμότητας - Στυτικής δυσλειτουργίας (Ανδρολογικό Ιατρείο)

Το Ανδρολογικό Ιατρείο είναι το μόνο πλήρως εξειδικευμένο ιατρείο της ευρύτερης Περιφέρειας Θεσσαλίας με κατεύθυνση την παθολογία τόσο της υπογονιμότητας όσο και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το ιατρείο διαθέτει ξεχωριστό χώρο εντός του Νοσοκομείου και εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το αναγκαίο περιβάλλον για πλήρη αλλά και διακριτική εξέταση του ασθενούς.

  • Ραντεβού μπορείτε να κλείσετε στο (241350) 1179 ή 2399  από τις 8:00 έως τις 21:00 τις εργάσιμες μέρες Δευ -Παρ.

Ιατρείο Προστάτη

 H Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει οργανώσει τη λειτουργία του Ιατρείου Διορθικής Υπερηχοτομογραφίας και Κατευθυνόμενης Βιοψίας του Προστάτη για τον έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.


Ογκολογικό Ιατρείο Ουρολογικής Κλινικής

Το Ογκολογικό Ιατρείο αποτελείται από το ιατρείο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και το ιατρείο του καρκίνου του προστάτη. Διακινεί μεγάλο όγκο ασθενών στα πλαίσια κάποιου κακοήθους νοσήματος για το οποίο οι ασθενείς υποβάλλονται σε χρόνιες θεραπείες που απαιτούν τη σύντομη νοσηλεία στην Κλινική μας (π.χ. ενδοκυστικές εγχύσεις για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και νέες θεραπείες για τον τοπικά προχωρημένο και μεταστατικό καρκίνο του προστάτη).

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω ιατρείου γίνονται όλες οι ιατρικές πράξεις που αφορούν στην μετεγχειρητική παρακολούθηση του ογκολογικού ασθενούς (π.χ. κυστεοσκοπήσεις, αιμοληψίες, υπερηχογραφήματα κ.λπ.) ενώ παρακολουθούνται και τυχόν συμπτώματα ή αλλαγές στην κλινική εικόνα ασθενών που είτε έλαβαν ή εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποιου είδους ογκολογική θεραπεία (χειρουργική ή μη).

  • Το Ογκολογικό Ιατρείο της Ουρολογικής κλινικής λειτουργεί κάθε Τετάρτη κατά τις πρωινές ώρες και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2413-502425 και 2413-502421.

Νευρο-ουρολογίας, Ουροδυναμικής, Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ουροδυναμικό Ιατρείο)

 Το ιατρείο ασχολείται με τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ασθενών με διαταραχές ούρησης. Διαθέτει δύο μηχανήματα πλήρους ουροδυναμικού ελέγχου και είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό τόσο ιατρικό όσο και νοσηλευτικό. 

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη πρωί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Τμήματος της Λιθοτριψίας.

Η ένδειξη για Ουροδυναμική εξέταση αξιολογείται από τους ιατρούς του Τμήματος.

  • Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού στο 2413-502984.

Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας

 Πρόκειται για το πιο πρόσφατα ενεργοποιημένο (2004) τμήμα της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής. Η Μονάδα της Εξωσωματικής Λιθοτριψίας έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Η ένδειξη για Εξωσωματική Λιθοτριψία αξιολογείται από τους ιατρούς του Τμήματος.

Ο ασθενής θα λάβει πληροφορίες για την προετοιμασία και τις προϋποθέσεις προκειμένου να υποβληθεί στη θεραπευτική αυτή μέθοδο, ενώ ο θεράπων ιατρός του θα λάβει λεπτομερή έκθεση της κάθε θεραπευτικής συνεδρίας στο Λιθοτρίπτη και θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα δεδομένα για να αντιμετωπίσει τις τυχόν επιπλοκές (π.χ. απόφραξη από συγκρίματα λίθων).

  • Το τηλέφωνο του Τμήματος είναι το 2413-501588 και το 2413-501875.

Ιατρείο Μεταβολικού Ελέγχου της Λιθίασης

 Το συγκεκριμένο Ιατρείο έρχεται να συμπληρώσει τον έλεγχο των ασθενών με συχνά επεισόδια λιθίασης. Η χημική ανάλυση του λίθου ακολουθείται από λεπτομερή μεταβολικό έλεγχο του ασθενούς στην κατεύθυνση να διευκρινιστεί ποια ή πιο στοιχείο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία λίθων. 

Εδώ, σημαντική είναι η συνεργασία με άλλες ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ασθενών με ουρολιθίαση (π.χ. ενδοκρινολόγων, νεφρολόγων, παθολόγων, κ.λπ.). Τελικά, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, θα δοθούν οι κατάλληλες θεραπευτικές λύσεις με σκοπό την αποτροπή ή την καθυστέρηση της επανεμφάνισης λίθου στο ουροποιητικό.

  • Το ιατρείο λειτουργεί εντός του χώρου του Τμήματος Εξωσωματικής Λιθοτριψίας κάθε Τετάρτη πρωί και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2413-501588.
  • Ραντεβού μπορείτε να κλείνετε καθημερινά Δευτ-Παρ από τις 08:00 έως 14:00 στο 2413-501588

Ιατρείο Παιδοουρολογίας

Το ιατρείο αυτό εξετάζει παιδιά με ουρολογικά προβλήματα σε τακτική βάση και γίνεται σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη και δέχεται παραπομπές από παιδιάτρους ή και ουρολόγους της ευρύτερης περιοχής.

Προβλήματα όπως κρυψορχία, υποσπαδίας, επισπαδίας, κυστεουρητηρική παλινδρόμηση, βαλβίδες ουρήθρας, συγγενής στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής, εκτοπίες ή διπλό αποχετευτικό σύστημα νεφρού είναι μερικά από τα παραδείγματα καταστάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ιατρείου αυτού. 


Τμήμα Κλινικών μελετών

 Η Ουρολογική Κλινική αποτελεί κέντρο διεξαγωγής διεθνών και εθνικών κλινικών - ερευνητικών μελετών.


Εργαστήριο Κλινικών Δεξιοτήτων

Παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης κλινικών δεξιοτήτων σε φοιτητές - ειδικευόμενους ιατρούς και ειδικούς Ουρολόγους.